Ποταμιά

Η Ποταμιά βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Υψάριο, με το βουνό Υψάριο (1204 μ.), υψόμετρο. Έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της αίσθηση, με τα στενά δρομάκια να διαγράφονται κάτω από τα μεγαλοπρεπή πλατάνια. Η Ποταμιά πήρε το όνομά της από την ελληνική ονομασία για το «ποτάμι», υπάρχει ένας λόγος για αυτό. Το χιόνι το χειμώνα και η βροχή πάνω από το έδαφος, δημιουργούν μικρά ρέματα που διασχίζουν το χωριό, δημιουργώντας σκηνές καρτ-ποστάλ σε κάθε στροφή.

Ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους Θάσιους, ο Πολύγνωτος Βαγής γλύπτης (γεν. 1892 Ποταμιά, Θάσος - 1965 Νέα Υόρκη), έχει ένα μουσείο / γκαλερί στο χωριό, το οποίο δημιουργήθηκε από το κληροδότημα του - «Αφήνω όλα τα έργα μου με την λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα εθνικό μουσείο ή βιβλιοθήκη που θα κτιστεί κατά προτίμηση στο νησί της Θάσου, τη γη της γέννησής μου ". Η σύνδεση του με τη Θάσο δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, και μέχρι το θάνατο του εξακολουθούσε να υπογράφει τα έργα του ως «Θάσιος».

Όλη η περιοχή συμμετέχει ενεργά το καλοκαίρι στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Θάσου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε σχεδόν πάντα να βρείτε κάποια ψυχαγωγική, πολιτιστική εκδήλωση, με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς, γευσιγνωσία, εκθέσεις τέχνης και χειροτεχνίας. Το παλιό σπίτι του μοναχού (Ταρσανάς – στο λιμάνι της Σκάλας Ποταμιάς) είναι ένας χώρος που γίνονται πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις.